Op 4-5 februari 2023 in de Blikfabriek, 2020 Hoboken.

Evenement in Gazet van Antwerpen, HLN, Niuwsblad

Nationale TV channel Inter

Het project wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het district Hoboken. De opbrengst gaat naar Oekraïne.

Het leven is voor iedereen een geschenk gelimiteerd in tijd en energie. Wat je beslist hiermee te doen daar ben jezelf verantwoordelijk voor. Dit wordt allemaal voor eeuwig vastgelegd door het zonlicht waarin we ons leven schrijven, dat hiermee het universum kleurt.

“IN THE SUNLIGHT WE ARE WRITING OUR LIVES” is een Intercultureel festival, die op een artistieke en interactieve manier de universaliteit van tradities en waardes wil laten zien. Mensen van verschillende culturen, hoe verschillend ze ook lijken, hebben altijd iets gemeen. Dat zijn hun universele menselijke waarden. Zonlicht is voor iedereen even belangrijk!

Tijdens dit tweedaagse culturele evenement in het eerste weekend van februari tonden diverse Oekraïense en Vlaamse (Nederlandstalige) artiesten hun werk en kunsten.  Tal van Kunstenaars hebben hun schilderijen tentoongesteld, muziekgroepen muziek gespeeld en een dansensemble folkloristische, Oekraïense dans ten tonele gebracht. 

Muziek en schilderkunst

Op festival zingen de sterren van Jazz Middelheim zoals Bram Weijters en ANDREW CLAES (Stuff, Brazzaville) en Rudy Trouve, de medeoprichter van Deus de bekendste rockband van België. 

Er klinken de folksongs van de Oekraïense band “Chervona Kalina”, spelen banduristen, maar ook de betoverende zang van Françoise Vanheke, die als Soprano met haar zelf ontwikkelde unieke zangstijl al meerdere jaren de hele wereld afreist. En in haar genre een echte beroemdheid is.

In de kunstgalerij, waar meerdere kunstenaars exposeren, zie je onder andere werken van de Belgische kunstenaar Leo Reijnders, die de cultuurprijs van Borgerhout won in 2020 en medeorganisator is van dit festival. Leo is uitgenodigd door het MUHKA (het hedendaags museum van moderne kunst in Antwerpen) om mee te doen met een digitaal kunst project samen met 8 andere Europese museums. MACBA (Barcelona), MODERNA GALERIA (Slovenie, Ljubljana) , MSN (Warschau) SALT (Istanboel, Ankara),M HKA (Antwerpen) Van ABBE (Eindhoven NL) SOFIA (Madrid)

Ook de van Oekraïne afkomstige, Oleksandr en Irina Kudryavchenko zullen persoonlijk aanwezig zijn en hun kunstwerken tentoonstellen. Oleksandr Kudryavchenko exposeerde eerder in het Louvre in Parijs en vluchtte na de Russische inval met zijn vrouw en drie kinderen naar Antwerpen. 

Workshops

Naast de kunstgalerij en het muzikale randprogramma was er ook tal van workshops voorzien (culinaire, dans, knutselen) waarbij cultuur- en tradities op een interactieve manier worden onder de aandacht gebracht worden om zo culturele overeenkomsten tussen Vlaanderen en Oekraïne te tonen en wederzijds begrip de smeden. 

We schilderden in de stijl van de beroemde Oekraïense kunstenaar Maria Prymachenko, en we maakte kaarsen en motanka, traditoneel Oekraiens speeldgoed. 

Een afzonderlijke masterclass stond in het teken van de bereiding van de beroemde Oekraïense bietensoep Borsjt, dit jaar opgenomen in de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed. 

Minibazar en speelruimte

Ook is er een afzonderlijke, speelruimte voor de kleintjes en is er een minibazar voorzien met lekkere hapjes en souvenirs. Onder de standhouders ook de Antwerpse zeefdrukkerij.  Hier kon je je eigen ontwerp op een t-shirt laten drukken. 

Photo en video

No responses yet

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Свежие комментарии

Geen reacties om te tonen.